• Palyaço - Kostümlü Karakter
    • Doğum günü ve açılışlarda eğlence. Renkli bir görüntü :)
    • Sihirbaz Gösterileri
    • Sihirbazımız size unutamayacağınız anlar yaşatacak.
    • Tiyatro Oyunları ve Skeçler
    • Her yaşa hitab eden eğlenceli tiyatro oyunları ve skeçler.
    • Jonglör gösterileri
    • Toplar, labutlar, inanılmaz denge gösterileri.
    • Şişme Oyun Parkları
    • Tırmanma dağı, sumo olimpiyatları, gladyatör, dev kaydırak
    • Atölye çalışmaları
    • Resim, heykel, kum boyama gibi el becerisini geliştiren uygulamalar
    • Ateş Gösterisi
    • Benzersiz bir kareografi, sıcak dakikalar.

Ünlü Sihirbazlar


Sayfamız 06 Şubat 2014'te açılmıştır. İlerleyen tarihlerde farklı sihirbazlar elbette eklenecek ve bu bölüm genişletilecektir. Buraya eklenen bilgileri de güncellemeler bölümünden takip edebilirsiniz.

Sayfada ilk olarak hayran kaldığım sihirbazların hayatına yer vermek istedim. Sayı artınca kronolojik bir sıralama yapmayı düşünüyorum.




Zati Sungur

Zati sungur hakkındaki  tüm bilgiler hakkında en geniş bilgiyi bulduğum wikipedia sitesinden alıntıdır.
http://tr.wikipedia.org/wiki/Zati_Sungur


(10 Mart 1898, Bursa - 6 Temmuz 1984, İstanbul) , Türk Sihirbaz, İllüzyonist.

1916 yılında Gedikli Çarkçı Mektebi'ni bitirdi. Denizaltı eğitimi için Almanya'ya gönderildi. I. Dünya Savaşı'ndan sonra Almanya'da illüzyonla ilgilenmeye başladı. 1922 yılında Latin Amerika'ya gitti ve orada çeşitli gösteriler düzenledi. Önceleri Kont Sati von Richmond takma adıyla sonraları Zati Bey adıyla sahne aldı. 1936'da Türkiye'ye döndükten sonra Anadolu'nun çeşitli yerlerini gezdi. 1938 yılında sahne asistanı Necla Hanım'la evlendi. 1966'da aktif sahne çalışmalarına son verdi.

Zati Sungur kendisini ve sanatını geliştiren bir sanatçıydı. Çekoslovakya'nın Karlovy Vary şehrinde düzenlenen uluslararası bir illüzyon yarışmasında birinci seçildi ve 1981 yılında da aynı kentte düzenlenen Uluslararası İllüzyonistler Kongresi'nde kendisine "Sihirbazlar Kralı" ünvanı verildi.


Yaşam Öyküsü ( www.zatisungur.org sitesinden alınmıştır ):

10 Mart 1898 tarihinde Bursa'da doğan Zati Sungur'un sihirbazlık sanatına merakı ilkokul yıllarında başlar; küçük sihirbazlık oyunları öğrenip okulda arkadaşlarına sunar, ancak sonraki yıllarda, giriş sınavını birincilikle kazandığı deniz astsubay okuluna başlayana kadar geçen sürede sihirbazlıkla pek ilgilenmez, orada ise tekrar küçük manipülasyon oyunları yapmaya başlar. İstanbul'daki Deniz Gedikli Okulu'nun Makine Bölümü'nde okurken, I. Dünya Savaşı sırasında 1916 yılında, denizaltı stajı için Almanya'ya gönderilir.

Savaştan sonra Almanya'nın Türkiye ile bağlantısı kesilince orada kalır, önce ortopedi atölyelerinde sonra da Köln'deki Humboldt makina fabrikasında çalışır, bu arada sihirbazlığa olan ilgisi artmıştır, sürekli bu konuda kitaplar okumaya, başka sanatçıları izlemeye ve gösteriler yapmaya başlar. Bir süre sonra profesyonel bir illüzyonist olarak çalışmaya başlar, 1920'de Berlin WinterGarten'deki gösterisi ile büyük üne kavuşur. Bir grup sanatçıyla birlikte turneye çıkar; Fransa, İtalya, İspanya, Kuzey Amerika ve sonra da 1922 yılında Güney Amerika'ya gider. Orada kendi kadrosunu oluşturup, iki saat süren gösterisi, yaklaşık 10-12 yardımcısı ve iki kamyonu dolduracak miktarda zengin malzeme ile Güney Amerika'nın değişik ülkelerinde, Şili, Paraguay, Brezilya ve Arjantin'de sahneye çıkar. Önce Kont Sati Von Richmond sonra da Zati Bey adı ile büyük ün kazanır. 1924 yılından itibaren geliştirmeye başladığı "İnce Model Kız Kesme" oyununa son şeklini 1930'da verir; bu, sihirbazlık sanatına dünya çapındaki bir katkısı olacaktır.

7 Mayıs 1936 tarihinde Türkiye'ye döner, ülkesindeki ilk gösterilerini Fransız Tiyatrosunda (Ses Tiyatrosu) gerçekleştirir, ünü hemen yayılır, bir gece Atatürk ve maiyeti için de gösteri yapar; çok övgü alır, ayrıca ömür boyu belediye rüsumu muafiyeti hakkıyla da ödüllendirilir. Zati Sungur hem Anadolu'da, hem Doğu ve Orta Avrupa ülkelerinde, hem de Kıbrıs ve Ortadoğu'da turnelere çıkar. 1938 yılında, sahnede asistanlığını yapan Necla Hanım'la evlenir, bu evlilikten iki kız çocuk sahibi olur. 1966 yılında, Dormen Tiyatrosundaki gösterilerinin ardından aktif sahne yaşamına son verir. Kurduğu Universal Sihirbazlık ve İllüzyon Hünerleri Stüdyosu'nda ürettiği sihirbazlık araçlarını halkının kullanımına arz eder ve bu stüdyoyu da Doğu Avrupa ve Ortadoğu'nun en büyük illüzyon imalat ve dağıtım merkezi haline getirir. Stüdyosunun sihirbazlık araçlarını tanıtan zengin içerikli Sihirbazlık ve İllüzyon Hünerleri Kataloğu'ndan başka Salon Oyun ve Eğlenceleri adında bir "yakın sihirbazlık" kitabını da yayımlar.

1975 yılında, Avrupa'nın en saygın illüzyon kongrelerinden biri olan Karlovy Vary İllüzyonistler Kongresi'nde (Çekoslovakya), geliştirmiş olduğu "Sihirli Zarlar" oyununu sunar ve büyük ödüle hak kazanır. 1981 yılında da yine Karlovy Vary İllüzyonistler Kongresi'nde "Sihirbazlar Kralı" ünvanına layık görülür.

Sanatı ve kişiliği ile Türk halkının çok sevip saydığı ve 6 Temmuz 1984 gecesinde aramızdan ebediyen ayrılan Zati Sungur'un vefatından sonra Türk illüzyon sanatçıları hocalarının boşluğunu doldurabilmek için birçok çalışmalar yapmışlar ve 1998 yılından başlayarak bu çabalarının ulusal ve uluslararası alanda olumlu karşılığını görmeye başlamışlardır. Üstat Zati Sungur'un yetiştirdiği en ünlü talebesi olan Sermet Erkin ise sahne hayatında hocasının ekolünü sürdürmüş, zarif kişiliği kadar yeteneği ve engin bilgisi ile de onyıllar boyunca ülkemizde "Zati Sungur Ekolü"nü başarıyla temsil etmiştir.


John Nevil Maskelyne John Nevil Maskelyne
(22 Aralık 1839 – 18 Mayıs 1917)


Bir saat tamircisi olarak geçimini sağlarken, bir yandan da hobi olarak sihirbazlık ile uğraşır. O zamanın ünlü sihirbazları   Davenport kardeşlerin Hayalet kabini şovlarını defalarca izledikten sonra kimsenin fark edemediği sırlarını fark eder ve arkadaşı George Alfred Cooke ile bu kabinin kendilerine özgü versiyonunu üretirler. Bu iki arkadaş 1865 yılında sihirbaz olmaya karar verirler.
 
İlk başta pek çok zorluklarla mücade ettikten sonra  William Morton isiminde bir tiyatro acentesi ile anlaşarak 20 yıl birlikte çalıştılar.  Mortonun yardımı ile şovlarını sergilemek üzere 1873 - 1904 yılları arasında Egyptian Hall isimli salonu kiralarlar.

1894 yılında Maskelyn "Sharps and Flats: A Complete Revelation of the Secrets of Cheating at Games of Chance and Skill" isimli bir kitap yazar. Bu kitapta şans
oyunlarında yapılan temel hileler yazmaktadır.

Maskelyne ve Cooke günümüzde hala kullanılmakta olan pek çok illüzyon oyununun mucididir. Maskelyn'in en meşhur gösterisi uçan asistan gösterisidir. Pek çok  kişi bu oyunun mucidini Robert-Houdin zanneder ama uçma oyununun mucidi Maskelyn'dir. Robert-Houdin'in meşhur icadı süpürge üzerinde uçan kız oyunudur. İşte bu yüzden yanlış anlaşılmalar olabiliyor.  Maskelyne bazen seyircilerin üzerinde uçarak izleyenlerin çok beğendiği gösterilerde sunmuş.

Maskelyne'nin icadı oyunda asistan kız iki sandalyenin arasına yatıyor. Sandalyeler çekilince kız havada kalıyor. Daha sonra sihirbaz asistanın etrafından halka geçirerek hiç bir şeye bağlı olmadığını ıspatlıyor.

Yine o zamanlarda ünlü bir sihirbaz olan Harry Kellar Bu oyunu birkaç defa üst üste izleyip nasıl yapıldığını anlayamamış. Maskelyne bu gösteriyi sunarken sahneye atlayıp daha yakından görerek sırrını anlamaya çalışmış. Yinede nasıl yapıldığını anlayamamış. ve en sonunda tiyaro salonunda çalışan başka bir sihirbaza rüşvet verip bu oyunun nasıl yapıldığını anlatan çizimleri gizlice alarak amerikaya götürmüş.

1905 yılında Cooke ölünce Maskelyne, David Devant ile çalışmaya başlamış. Devant ilk olarak 1893 yılında Masskelyne takımına katılmıştır.Kendisininde icatları olmasına rağmen bu icatları henüz sahneye koymamıştır. ve gösterilerini  St George’s Hall isiminde farklı bir salona taşımışlar.

Maskelyne de "Magic Circle" üyesidir. Doğa üstü güçleri olduğunu idda eden insanlarla mücadele etmiştir. 1914 yılında bir komite kurup doğa üstü güç iddalarını araştırp, dolandırıcıları ortaya çıkartmak için çalışmıştır. Özellikle "Hint İpi" denen oyunun "efsanelerde anlatıldığı şekilde" hiç yapılmadığını ıspatlamaya çalışmışlardır.

Sihirbazlık sanatı harici konularla da pek çok icadı vardır. İlerleyen tarihlerde bilgileri güncelleyeceğim.